България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Напрежението между българи и роми: Изкуствено или реално?

Според Яшар Бугарашар проблемът се раздува за користни цели

25.07.2017 | 11:50 Редактор: Мария Аладжова
Напрежението между българи и роми: Изкуствено или реално?

Ескалиращото напрежение заради инциденти между българи и роми могат да доведат до междуетническа война. В това е убеден Яшар Бугарашар - таксиметровият шофьор от ромски произход, който нашумя у нас с редица участия в различни телевизионни изяви.

Повод за коментара му стана трагичният инцидент от 11 юли в Благоевград, когато 48-годишният Николай Евтимов почина, след като е бил ударен с циментова плочка по главата от бивш военен. 

"Всичко е от думите, които се изрекоха в последните седмици", заяви Бугарашар в "България сутрин".

"Две седмици говорихме за това какво се е случило в Асеновград. Аз единственото нещо, което знам на 100%, е, че първата линейка, която е дошла, е дошла за пострадал ром", продължи той.

Той обвини евродепутатът Ангел Джамбазки, че последният насаждал омраза от национален ефир и отбеляза: "Ако няма напрежение, няма да има хора, които да се хранят от тази медийна известност".

В ефира на телевизия Bulgaria ON AIR Бугарашар разказа как една вечер, малко преди десет, е закарал момиче, което е бързало да се прибере, до Челопечене, докато никой друг негов колега не е пожелал да я закара. След като оставил клиентката си пред дома ѝ и се разделили, група младежи тръгнали да викат след колата нецензурни думи и да хвърлят камъни. 

Бугарашар обаче не отвърнал със същото, с което на практика предотвратил масов бой. 

На въпрос кой трябва да поеме отговорността за подобни инциденти и да защити ромското население, той отговори:

"Ако имаме 100 ромски организации, това е плашещо и тези хора, ако за толкова време, са усвоили толкова много пари, не са успели да направят абсолютно нищо, мисля, че трябва да се погледне и там какъв е проблемът. А погледне ли се там, ще се стигне и по-нагоре, защото е една обществена тайна, че има хора, които казват как да се случват нещата".