България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каква ще бъде съдбата на клас "прослужено време"? Работодателите отиват при Борисов

Те са категорични, че добавката за стаж е дискриминационна спрямо младите служители

25.07.2017 | 10:04 Редактор: Василена Василева
Каква ще бъде съдбата на клас

Спорът между работодатели и синдикати за клас "прослужено време" продължава. 

Очаква се днес работодателите да представят предложенията си пред премиера Бойко Борисов. Те продължават да настояват за отпадането на допълнителното възнаграждение за трудов стаж след като миналата седмица стана ясно, че правителството не подкрепя подобна идея.

"Клас "прослужено време" е една от най-странните и упорити илюзии в българския пазар на труда и в оценката на доходите. Според Кодекса на труда той увеличава заплатите на работещите с около 0.6% на година. За народните представители обаче той е 40%, а за съдиите 140%. Което означава, че това ще доведе до много неприятни последици", посочи икономистът Красен Станчев в студиото на "България сутрин".

Работодателите обаче са на мнение, че добавката за стаж е дискриминационна спрямо младите служители.

Вицепремиерът Валери Симеонов подкрепи исканията на работодателите, като каза, че класът е остатък от социализма.

След него обаче премиерът отсече, че прослуженото време остава, а Симеонов се извини публично. 

"Младите работници не са ощетени по абсолютно никакъв начин, защото тази добавка всъщност не е за възраст, а за професионален опит. Също така се спекулира твърде много с нейния размер. 40% от доходите са на равнището на минималната работна заплата, което от своя страна по никакъв начин не натоварва работодателите", посочи Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви обаче, че в същото време това означава, че по никакъв начин административното увеличение не изпълнява функцията, с която е било въведено. А именно - да се осветли големият дял от сивата икономика и заетост в България.

Вижте повече във видеото.