България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трагедията в Триград: Страхът, че си убил някого и българите - съдници в интернет

Директорът на психиатрията в Курило д-р Цветеслава Гълъбова анализира пред Bulgaria ON AIR инцидента с пагубен край

24.07.2017 | 08:46 Редактор: Жанета Нейкова
Трагедията в Триград: Страхът, че си убил някого и българите - съдници в интернет

Ударът с кола на много хора, страхът, че си убил някого - всичко това след инцидента се случва на едно 16-годишно дете. Той може да бъде мотивиран да направи много неща. По този начин в "България сутрин" директорът на психиатрията в Курило д-р Цветеслава Гълъбова анализира трагичния случай в Триград, където преди няколко дни откриха тялото на Кристиян, който бе издирван 14 дни. 

Инцидентът с трагичен край предизвика много коментари в социалните мрежи през дните, в които търсиха Кристиян. "Ако прочетете всички мнения и коментари какъв бил Кристиян и родителите му ще видите как в повечето случаи чистата човешка съпричастност към това семейство, което е загубило детето си, към случилото се с туристите, липсва!" Констатира д-р Гълъбова.

По думите на директора българите винаги сме били съдници. "Това е част на нашата народопсихология!"

"Обичаме да съдим, да казваме "това се прави така" и разбирай "аз го правя така". С лекота "лепим етикети" на хората, коментираме в социалните мрежи, даваме мнения, много осъждаме", разясни пред Bulgaria ON AIR д-р Гълъбова.

Тя обясни, че българите нямаме потребност да започнем да се себепознаваме. Не се интересуваме какви са причините за едно или друго човешко поведение, не го анализираме. "Когато разберем какви са неговите първопричини, тогава ще бъдем по-малко съдници, тогава ще осъзнаем, че и ние можем да попаднем в такава ситуация", коментира специалистът.

Темата за социалните мрежи, публикуваните мнения в нея и изборът на някои млади хора да не се регистрират в нея, доведе до въпроса за ролята на родителите в живота на децата им.

"Задължение е на всеки родител да знае какво правят децата му в социалните мрежи, без заигравката за личното пространство. Те трябва да знаят с кого и какво си пишат!" Категорична е д-р Цветеслава Гълъбова и посочи, че децата са групата с още неукрепнала психика.

Специалистът наблюдава как днешните младежи израстват много бързо физически, но психически остават не толкова зрели и като една от причините за това е, че съвременното поколение не го "напъва да добива знания".

Според д-р Гълъбова доверието родител-деца не трябва да е крехко, напротив, детето трябва да има уважение към майка си и баща, така също и към по-възрастните хора.

"Добре е, когато родителите имат проблеми с общуването с децата си да потърсят специалист", посъветва д-р Цветеслава Гълъбова.