България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Земеделската собственост се нуждаела от нов поземлен кодекс

Това каза председателят на Комисията по земеделието и храните Десислава Танева пред Bulgaria ON AIR

21.07.2017 | 09:14 Редактор: Иван Берберов
Земеделската собственост се нуждаела от нов поземлен кодекс

Ограничение за земеделската земя категорично трябва да има и то трябва да доведе дотам, че тя да се ползва от земеделските стопани за земеделски цели. Трябва да има нова регулация и нов поземлен кодекс. Малките стопанства трябва да имат достъп до земята, за да развиват земеделската си дейност. 

Това посочи председателят на Комисията по земеделието и храните Десислава Танева пред репортера на Bulgaria ON AIR Мария Папазова във връзка с казуса за продажба на земеделска земя на чужденци.

"Има обществена необходимост от ново визия и отношение към земеделската земя. Тя следва да бъде изключена като стоков ресурс на спекулативните пазарни сделки, тъй като е невъзобновяема", отбеляза тя.

И допълни, че се очаква комуникация с Европейската комисия, която следва да излезе есента. Чрез нея, продължи Танева, ще бъдат описани допустимите критерии и ограничения по правото на Европейския съюз за управление на поземлената собственост.

Според нея сме станали свидетели на редица нередности и груби нарушения след смяната на политическия режим у нас и връщането на частната собственост. По нейни думи точно те трябва да бъдат коригирани от новия поземлен кодекс.

"Концентрацията на поземлената собственост в ръцете на мултинационални финансови компании е една от нередностите след 1989 г. Това доведе до покачване на цената на земеделската земя и несъразмерно увеличение на рентите спрямо дохода, който може да се генерира от земеделско производство", заяви председателят на Комисията по земеделието и храните.