България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

АБВ: Предложението за отмяна на клас "прослужено време" - показателно за политиката в България

Пуска се в пространството и ако мине - мине, коментира в "България сутрин" лидерът на АБВ Константин Проданов

21.07.2017 | 08:52 Редактор: Мария Аладжова
АБВ: Предложението за отмяна на клас

Предложението за отпадане на добавката за професионален опит и стаж, което в крайна сметка беше оттеглено от вицепремиера Валери Симеонов, е било пуснато за отклоняване на общественото внимание от по-сериозни въпроси.

Тази теза подкрепи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR лидерът на АБВ Константин Проданов.

По думите му събитията около предлагането на мярката са индикативни за начина, по който се прави политика в България: 

"Хвърля се нещо в общественото пространство, ако мине - добре. Ако пък хората се надигнат, тогава изведнъж са ни лук яли, ни лук мирисали (управляващите - бел. ред.). Всъщност мярката беше много скандална, защото тя отнема един от малкото, да не кажа единствения механизъм, който е останал, за постъпателно повишение на заплатите на хората в България", коментира Проданов.

По данни на КНСБ 35% от българите живеят в тежки материални лишения. Същевременно Институтът за пазарна икономика отчита бум на потреблението у нас.

В тази връзка Проданов настоя, че Институтът влиза в кръга на НПО-тата, чиято задача била да утвърждават неолибералната линия и да убеждават, че всичко дясно е по-добро.

Връщайки се на вицепремиера Валери Симеонов и клас "прослужено време", лидерът на АБВ добави: "Той оттегли тази скандална идея, но една друга мина - това, че правителството облекчи вноса на нискоквалифицирани кадри от чужбина. В момента спокойно могат да се внасят молдовци, украинци, скоро сигурно пакистанци, от Зимбабве още, вместо да видим как да спрем нашите хора, нашите български работници, да ходят да берат по 12-14 часа плодове в Гърция".

Проданов отрече твърденията, че партията му готви обединение с БСП и заяви, че подобна информация се пуска с цел да предизвика морално разложение в редиците на АБВ.

Чуйте пълния разговор във видеото.