България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Държавата иска да спре автомобилите без катализатори – възможно или…

Трябва ли да се наложи промяната, коментират Владислав Пенев, Малинка Бондаренко и Румен Дунев пред Bulgaria ON AIR

28.06.2017 | 07:55 Редактор: Иван Берберов
Държавата иска да спре автомобилите без катализатори – възможно или…

Министърът на Околната среда и водите Нено Димов предлага да се спрат от движение автомобилите без катализатори.

Трябва да зададем въпроса, защо на тези автомобили се позволява да се движат. Това е, защото в КАТ нямат техниката да ги преглеждат. Отговорът за налагането на рестрикциите е на принципа на данъчните облекчения за тези, които изберат да ги спазват. Това посочи Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти в студиото на "България сутрин".

Неин събеседник бе Владислав Панев от "Зелените". Според него желаната мярка не е крайна, но е слабо вероятно да се наложи.

"Никой няма право да трови атмосферата и въздуха. Общественият транспорт трябва да се подобри, за да може тези без автомобил с катализатор да се придвижват. Притежанието на автомобил не е изконно право. Уви, смятам, че идеята на министър Димов няма да се случи", заяви Пенев пред Bulgaria ON AIR.

Към разговора се добави и автомобилният състезател Румен Дунев, чрез живо включване на репортера Михаела Карабельова.

"Повечето автомобили в България нямат катализатори. КАТ е първата институция, която трябва да каже дали автомобилът е годен за движение по пътищата. Държавата не може да каже, че спира автомобилите от утре. Трябва да има гратисен период, за да могат собствениците да ги сменят", поясни Дунев.