България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нов застрашен вид - карикатурите в социалните мрежи

Цензурата във Facebook се засилва, отбеляза сатиричният художник Христо Комарницки пред Bulgaria ON AIR

27.06.2017 | 08:51 Редактор: Иван Берберов
Нов застрашен вид - карикатурите в социалните мрежи

Изчезнала е карикатура от Facebook профила на карикатуриста Христо Комарницки. 

"Рисунката е сатира към Валери Симеонов, който каза през 2014 година, че циганите са "човекоподобни". Допускам, че може оплакването към карикатурата във Facebook да е дело на екипа, който чисти името на вицепремиера", отбеляза той в студиото на "България сутрин".

Според него, напоследък наблюдаваме отделни профили на индивиди да бъдат премахвани от социалните мрежи и, че тази тенденция се засилва. 

"За мен случаят не е толкова проблематичен и болезнен. Имам начини да изразявам мнението си на други места. Но все пак има тревожни симптоми, че една свободна среда като Facebook  се превръща в силно контролирана", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той разказа и за сатиричния вестник "Прас-прес" и затрудненията, които среща изданието.

"Нямаме проблем с разпечатването на вестник "Прас-прес", но имаме затруднения с разпространяването му, тъй като пишем неудобни за силните на деня теми. Вестникът има 9 издадени броя, като 8 сме разпространявали сами. Продаваме около 80-90% от всичко изкарано от печатницата. Това се равнява на 7-8 хил. продадени бройки от 9 хил. разпечатани копия", поясни карикатуристът