България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жители на Перник на протест пред парламента

Протестират срещу нерегламентирания добив на въглища в града

23.06.2017 | 10:00 Редактор: Мария Аладжова
Жители на Перник на протест пред парламента

Жители на Перник и по-специално на квартал "Рудничар", излязоха на протест пред Народното събрание. Причината за тяхното недоволство е нерегламентирана дейност по добив на въглища, която на практика застрашава живота на живущите в квартала, заради свлачищните процеси, които предизвиква добивът.

Хората от града са непреклонни и настояват този въгледобив в техния район да бъде обявен за престъпен.

След като в Перник два пъти беше обявявано бедствено положение именно заради незаконния добив, днес тази дейност се е активизирала многократно и с много по-голяма сила, уверяват протестиращите. Според тях групата, занимаваща се с добива, печели милиони и дори изнася въглищата в чужбина.

Поради това, че въглищният пласт се намира на достъпна височина, земните блага могат да се добиват дори само с кофа и кирка. А според сегашния закон, ако физическо лице се занимава с това, какъвто е и съответният случай, а не юридическо, се счита, че не става дума за престъпление.

Протестиращите настояват да бъдат предприети действия от страна на властта за разрешаване на проблема. След НС те ще се насочат и към Министерството на енергетиката, където ще предявят същите искания. 

Очаквайте видео