България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За посланията и монопола в новата българска музика

Вида Пиронкова, Спенс и Венци Мицов говорят по темата пред Bulgaria ON AIR

23.06.2017 | 09:20 Редактор: Тодор Петров
За посланията и монопола в новата българска музика

Отидох горда на наградите на БГ Радио, но станах свидетел на нещо потресаващо. Потресена съм от това, че от сцената като сценография и изпълнение бълваше близо до порнографията визуална картина. В публиката беше пълно с млади хора и малки деца, които изпаднаха в екстаз, те знаеха тези текстове.

Това сподели композиторът и текстописец Вида Пиронкова пред Bulgaria ON AIR по темата за посланията на новата българска музика. Тя подчерта, че днешното поколение е оставено на произвола на съдбата, а най-лошото от българската музика излиза на бял свят.

"В България трябва да се смени Законът за авторското право", настоя тя и добави, че трябва да се обучат съдии и прокурори, а комисии да преглеждат текстовете.

Рапърът Станислав Найденов-Спенс отбеляза, че проблемът каква музика се върти в ефира и каква музика се продуцира съществува отдавна. По думите му зад някои певци стоят сериозни продуценти, които обират наградите и заради които се въртят песните на определени хора. 

"Музикалните редактори са склонни да пускат всякакви глупости. В Сърбия от 5 песни в ефира 4 са сръбски, една е чужда. Рецептата е естествено регулиране", посочи Спенс в "България сутрин" и отново подчерта, че у нас се пуска много малко българска музика. 

Музикантът и общински съветник от "Глас народен" Венци Мицов е на мнение, че пазарът би бил най-логичният регулатор, но в България това липсва.

"Общественият вкус не е сирене. Няма различно предлагане от средата на 90-те години, когато шоубизнесът премина през ръцете на хора с други музикални вкусове. Два лейбъла печелят всички награди. Независимите продуценти седят в мазетата и правят страхотна музика, която няма кой да чуе", обясни Венци Мицов пред Bulgaria ON AIR.

Вида Пиронкова, Спенс и Венци Мицов се обединиха зад мнението, че е необходим нов закон за авторското право.