България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Идва Еньовден и започва брането на летните билки!

Кои растения за какво са полезни - обяснява експертът Димитрина Ботева пред Bulgaria ON AIR

23.06.2017 | 09:52 Редактор: Иван Берберов
Идва Еньовден и започва брането на летните билки!

Утре е Еньовден и започват активно да се берат летните билки. Полезни съвети кои билки цъфтят през лятото, как се берат и за какво могат да ни бъдат полезни през цялата година дават репортерът Валерия Цветанова и експертът по лечебни растения Димитрина Ботева от фондация "Информация и природозащита".

"България е изключително богата на лечебни растения и билки. Разликата между двете е, че лечебните синтезират полезните вещества, а билката е конкретната част от растението, което събираме. Така може да имаме няколко билки от едно растение – корени, листа, цветчета", посочи Ботева пред Bulgaria ON AIR.

Използването на билките е дълбоко в историята на българите, разказа още тя и добави, че билките обикновено се събират сухи и през късния следобед, тъй като тогава се натрупват повечето полезни вещества.

"Еньовчето е доста високо тревисто растение, което цъфти юни месец. Събира се 20-30 сантиметра от стъблото. Трябва да се бере като се прерязва с ножица или нож, а не да се скубе", уточни експертът.