България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сдружение "Зачатие" сбъдва мечтата за рожба на хиляди двойки

Организацията е изцяло доброволческа и е на разположение за всички хора с репродуктивни проблеми

22.06.2017 | 11:15 Редактор: Василена Василева
Сдружение

В живота си човек мечтае за много неща. Някои от нас се стремят към хубав дом, развитие в кариерата, вълнуващи пътувания.

Има едно желание, в което са събрани най-всепоглъщащите чувства, които изпепеляват до последната клетка на тялото - мечтата за дете. 

"Сдружение "Зачатие" е първата пациентска организация, създадена преди повече от 13 години. Тя е изцяло доброволческа, но сме на разположение за всички хора с репродуктивни проблеми", каза в студиото на "България сутрин" Стефка Захариева, председател на сдружението.

В не толкова далечното минало информацията, от която двойките със затруднения при забременяването се нуждаеха беше доста оскъдна, а медицинските центрове, специализирани в тази област, се брояха на пръсти.

"Нямаше информация на български език. Абсолютно нищо не се финансираше от държавата. Това ни мотивира да създадем сдружение "Зачатие", защото по този начин можехме да се борим с институциите. И всички момичета, които обединихме усилията си вече сме горди майки на едни пораснали деца", обясни Стефка Захариева.

Пред Bulgaria ON AIR тя сподели още, че 145 хил. души в страната ни страдат от репродуктивни проблеми, което на фона на ниското ниво на раждаемост е доста стряскащо. Стресът и късната възраст, която все повече жени избират за забременяване, оказват огромно значение.

Един от най-големите успехи на сдружение "Зачатие" е създаването на Център Фонд "Асистирана репродукция", благодарение на който хората получават финансова помощ за лечение чрез инвитро процедури, а също така и внесените промени в Кодекса на труда, които защитават жените, преминаващи през интензивния етап на своето лечение.