България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проблемът с колата на НСО: Oпит за атентат срещу шефа на ВКС или фобия?

Лозан Панов дава политическа заявка, настоя експертът по сигурност Николай Марков в студиото на Bulgaria ON AIR

07.06.2017 | 08:42 Редактор: Тодор Петров
Проблемът с колата на НСО: Oпит за атентат срещу шефа на ВКС или фобия?

Много станаха фобиите при Лозан Панов за убийството, осакатяването и преследването му. Не може един човек да го убиват всеки месец, посочи експертът по сигурност Николай Марков в "България сутрин" по повод инцидента с шефа на ВКС, който алармира, че е возен от кола на НСО с развити болтове на задна гума.

Марков не отрече наличието на съмнително стечение на обстоятелствата, но отбеляза, че не може да се говори за пробив в НСО, тъй като Лозан Панов не е с назначена лична охрана.

"Проверката, която ще извърши НСО винаги означава едно голяма нищо. Колите на НСО не са таксиметрови автомобили. Те няма да бъдат оставени където и да било без контрол", обясни гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според Марков е повече от видно, че шефът на ВКС дава политическа заявка в контекста на срещите си с премиера и президента, в които поиска съдебна реформа и промяна на Конституцията. 

"Съдебната системата е една разпаднала се маса, ние нямаме съдебна система. Всичко е шуробаджанащина. Наслагани са едни хора, които се познават лично и са в семейни отношения", каза още Марков и подчерта, че държавата няма да се оправи, ако бъде сменен главният прокурор.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията призна, че се отнася с лека насмешка към всички тези заплахи за убийство. Той е на мнение, че контекстът са предстоящите избори за Висш съдебен съвет.

"Избираме ВСС по нови правила. В настоящия състав на ВСС Лозан Панов е в малцинството и се опитва да бъде критик на статуквото", посочи той.

За Безлов е странно Лозан Панов да търси президента и премиера като посредници за промени в Конституцията, тъй като тя може да бъде променена само от Велико народно събрание. 

"Прекалено е активен един председател на висш съд, който излиза от ролята на магистрат и влиза в ролята на политиците", отбеляза Тихомир Безлов.

Криминалният журналист от mediapool Борис Митов подчерта в своето включване по телефона, че в случая става дума за служебен автомобил на НСО, който не може да бъде оставен никъде безконтролно. По думите му инцидентът не може да бъде тълкуван по друг начин освен като предупреждение. 

Митов не твърди, че развитите болтове на гумата са опит за атентат, но е според него е твърде притеснително това да се случи с кола, която се ползва точно от председателя на ВКС. 

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
nbhristov
преди 6 години
Хе! Може би, но надали! А иначе прав е Марков, "че държавата няма да се оправи, ако бъде сменен главният прокурор". А знаете ли защо? Сигурен съм , че много не знаят, не разбират или нарочно не искат да разберат! Ами много елементарен е отговора! Нищо няма да се промени, защото е създадена такава среда и условия! А средата ( грижата ) са определящи! Нали знаете, че ако има благоприятна среда от малкото семенце и ако има положителни грижи постепенно може да израсне плодоносно полезно или вредно с плодовете си дърво... ЗАВИСИ ОТ СРЕДАТА! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Albena_Kolarska
преди 6 години
О,извинявам се..сега видях,че това е генерала.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Albena_Kolarska
преди 6 години
Имам забележка към водещия..може ли когато кашля и киха да се извинява поне! Благодаря! Сигнализирай за неуместен коментар