България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Продължава премахването на незаконни обекти по Черноморието

Само в Несебър са регистрирани 230 нерегламентирани обекта, като 180 от тях вече са съборени, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова

30.05.2017 | 09:03 Редактор: Мария Аладжова
Продължава премахването на незаконни обекти по Черноморието

Ръст на туристите между 7 и 10% се очаква това лято, съобщи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR министърът на туризма Николина Ангелкова. Предварителни регистрации вече са направили туристи от Германия, Румъния, Русия, Израел, Полша, Великобритания, Чехия, Франция, Холандия. 

Подготовката за летния сезон по Черноморието тече с пълна сила - на територията на Несебър са регистрирани 230 незаконни обекта, а 180 от тях вече са премахнати. На плажа "Слънчев бряг - Север" са премахнати 1500 кв. м. временни обекти.

Именно това е една от основните задачи, с които се наема ведомството - да установи и премахне незаконните обекти, както по плажовете, така и във вътрешността на комплексите.

"Това е само началото. След летния сезон ще продължи премахването на незаконни комплекси", увери министърът.

Встрани от разговора не остана и спорният казус с мидения плаж "Боруна" в курорта Лозенец, където беше предвидено да се строи заведение, но местните излязоха на протест с искане поставените основи на строежа да бъдат премахнати. 

"Категорично там няма да има заведение, защото проверката показва, че координатите, които са представени в схемата, се разминават с реалното фактическо положение. Така че тази схема, която е представена във вида, в който е представена и одобрена, тя ще бъде отменена", посочи Ангелкова.

Очаква се до месец работна група към Министерството на туризма да представи нов регламент за регулиране на къмпингите, така че да има ясни правила, както за къмпингуващите, така и за онези, които искат да упражняват някакъв вид дейност, обясни още министърът.