България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Напрежение на границата: Превозвачи на протест заради опашките на ГКПП "Кулата"

Засега няма да има цялостна блокада, всичко зависи от диалога между тях и институциите

29.05.2017 | 09:40 Редактор: Мария Аладжова
Напрежение на границата: Превозвачи на протест заради опашките на ГКПП

Българските превозвачи излизат на протест на граничен пункт "Кулата". Причината за тяхното недоволство е дългото чакане по границите, което се дължи на недостатъчния брой трасета за обработването на товарните автомобили.

Това обясни в ефира на "България сутрин" Александър Стамболийски, който е сред организаторите на протеста. В последните няколко месеца камионите чакат средно между 6 и 12 часа, за да преминат границата.

Образуват се колони от ТИР-ове, а това създава и предпоставки за пътни инциденти, посочи Стамболийски:

"Гърция е страна-членка на Шенгенското пространство и не би трябвало да има такива забавяния. Според нас забавянето идва изцяло от организацията на работата на граничните власти, конкретно на "Гранична полиция", паспортен контрол, тъй като там е най-голямото забавяне"

Към момента работят три гишета в двете посоки и два кантара.

Протестът е с начален час 10 часа, засега превозвачите няма да блокират границата:

"Всичко зависи от институциите, които отговарят за граничния контрол. Очакваме представител на Агенция "Митници", на "Гранична полиция", на самото Министерство на вътрешните работи и от това в какъв тон и как ще протече диалогът между нас и отговорните институции, ще покаже дали ще продължим със затваряне на граничния пункт или не", обясни още Стамболийски.