България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Турне на "Летящите грузинци" на Сухишвили в България

Балетът е едни от най-добрите в света, каза Виолета Гармашевская, организатор на събитието, пред Bulgaria ON AIR

26.05.2017 | 11:10 Редактор: Иван Берберов
Турне на

Грузинският балет и оркестър на Сухишливи гостува у нас с класическа програма. "Летящите грузинци" ще разтърсят залите на 5 юни в София, 6 юни в Пловдив, 8 юни във Велико Търново, 9 юни в Русе, 11 юни във Варна, 12 юни в Бургас.

Танците на мъжете са много по-агресивни от тези на жените. Мъжете играят без пантофки за омекотяване - директно върху кокалчетата. Докато женските танци са толкова плавни, че дори някои хора твърдят, че имат ролери. Поради тази причина костюмите им са с една идея по-къси, за да се види, че няма подобни способи.

Това сподели Виолета Гармашевская, организатор на пътуванията на грузинския балет в студиото на "България сутрин". 

"Балетът е признан за едни от най-добрите в света. На сцената ще са около 70 танцьори. Общата бройка на костюмите са около 600. Всеки един костюм е ръчна изработка. Балета пътува с няколко костюмери. Преобличането трябва да е много бързо. Цялото представление трае 2 часа", разказа още тя пред Bulgaria ON AIR

И добави, че в отговор на добрата реакция от страна на публиката у нас, балетът е изготвил танц, базиран на българско хоро. Ушити са и специално пригодени за хореографията български носии.