България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Манчестър: Съпричасността измести страха! Говори пратеникът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров

Разказ от първо лице за трагедията във Великобритания, отнела 22 живота

26.05.2017 | 09:07 Редактор: Иван Берберов
Манчестър: Съпричасността измести страха! Говори пратеникът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров

В Манчестър най-силно впечатление ми направи погледът на хората и тъгата, която излъчваха. Едва на втория ден овладяха емоциите си и показаха, че могат да се справят с този тероризъм. Страхът си личеше още първия ден, но всички които искаха показаха съпричастността си по площадите в града.

Това каза специалният пратеник на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров в студиото на "България сутрин". 

"Когато пристигнахме нашият екип мина без никакъв проблем от летището до площадите в Манчестър. А принципно, когато има терористичен акт в другите държави веднага изключително много се затягат мерките за сигурност. Първият ден дори, много трудно намерихме полицай. Когато се обяви пета степен на терористична заплаха вече полицаите станаха по-видими", посочи още той.

Владимиров разказа, че в проведените разговори с хората там, се оказало, че контролът и охраната на събитието, на което Салман Абеди се взриви, са били много слаби.

"Хората казаха, че мястото на което се е взривил терористът, не е проверявано от метални детектори. Напълно не охраняемо място. Хората минаващи оттам са били проверявани са само за упойващи вещества", добави още репортерът на Bulgaria ON AIR.

И завърши с това, че вероятно е трябвало да дадат повече гласност на проповедниците на различните етнически групи, които са излезли също на Площадите на Манчестър.

"Може би не обърнахме достатъчно внимание на проповедниците. Те доста демонстративно се разграничиха от "Ислямска държава". Дори се натрапваше присъствието им. Искаха да стане ясно, че те и терористите са напълно различни", заключи той.