България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сороски антирусизъм или кремълско интригантство: Кое разпали страстите около изказването на Путин?

Коментар на Асен Агов и проф. Захари Захариев

26.05.2017 | 09:26 Редактор: Мария Аладжова
Сороски антирусизъм или кремълско интригантство: Кое разпали страстите около изказването на Путин?

Трети ден продължава широкият отзвук, който предизвика у нас изказване на руския президент Владимир Путин от 24 май към македонския си колега Георге Иванов, а именно - че славянската писменост е дошла в Русия през македонска земя. 

Двете гледни точки за случилото се в "България сутрин" представиха журналистът Асен Агов и председателят на фондация "Славяни" проф. Захари Захариев

В отговор на изявлението на бившия държавен глава Росен Плевнлиев от 25 май, проф. Захариев коментира:

"За жалост бившият президент Плевнелиев се опита да превърне тази тема в арена, в поле за идеологически сблъсък за отстояване на определени външно-политически възгледи, които по-скоро забутват каруцата на България отново в коловозите на външната политика на ЕС и НАТО. Категоризирането на това, което се случи, в шаблоните, че това може да бъде политическа провокация, според мен е дълбоко погрешно и крайно вредно".

Според Захариев думите на Путин не бива да бъдат вадени извън контекста на онова, което е послужило като повод за тяхното изказване и че, "когато говорим за македонски земи, имаме предвид географско понятие"

Той все пак определи случилото се като гаф, който обаче бил яхнат от представителите на клана на Джордж Сорос у нас "в контекста на един системен антирусизъм, който се опитват да налагат в българското общество".

Асен Агов не се съгласи. Той призова да се гледа с по-голямо снисхождение към казаното от президента Путин, тъй като "Русия е много слаба в момента"

По думите му руската политика на Балканите винаги е била интригантска политика, която е в разрез с европейската позиция и позицията на страните в региона.

В отговор на Захариев за подклаждан системен антирусизъм, Агов заяви: "В България няма антируски настроения, в България има настроения срещу политиката на Кремъл. Кремъл не е Русия, Кремъл управлява Русия, но Кремъл не са всички руснаци. Българите хранят много дълбока признателност към руснаците"