Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Потенциалните атентатори - без цел и идентичност

За разрешаването на новите социални проблеми е необходим нов начин на интеграция, убеден е иновационният консултант Георги Камов

26.05.2017 | 20:21 Редактор: Мария Аладжова
Потенциалните атентатори - без цел и идентичност

Нови методи на интеграция - това е, което липсва в наложения в момента интеграционен модел за хората от Близкия Изток, които живеят в страните от Западна Европа. Тази теза сподели в "Денят ON AIR" Георги Камов, политически анализатор и социален предприемач.

"Не се търсят нови решения, опит да посрещнат нови проблеми по нов начин", коментира той във връзка с поредния атентат, този път в Манчестър, мишената, на който бяха деца.

Камов анализира какво е довело до това 22-годишният Салман Абеди да се реши на терористично нападение:

"Той не е от тези мигранти, за които чувахме постоянно и бяхме заливани с информация за тях - които прекосяваха Средиземно море или Балканския път, за да стигнат до Европа. Той е младеж, който е наполовина англичанин или даже почти. Семейството му е живяло там. Той е човек, който е попаднал в пукнатините на британското общество - там, където има разминаване между социални слоеве и между политики".

По думите на Камов профилът на този тип младежи се характеризира с това, че средата около тях натяква, че не стават за нищо и не могат да постигнат нищо, поради което те постепенно губят своите идентичност и цел. 

Тук идва и моментът, в който терористичните клетки започват да вербуват младежите.

"Тези "мениджъри" казват на тези младежи - ти можеш, аз вярвам в теб, ти можеш да постигнеш големи неща. Ние сме готови да инвестираме време и ресурси за това да те развием", продължи събеседникът в студиото на Bulgaria ON AIR.