България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Оправдава ли Законът за обществените поръчки шефа на Онкологията в София?

Коментар по темата на юриста Мария Петрова и председателя на фондация "Неогенезис" Елена Банова в студиото на Bulgaria ON AIR

26.05.2017 | 08:09 Редактор: Тодор Петров
Оправдава ли Законът за обществените поръчки шефа на Онкологията в София?

В България имаме огромен проблем със Закона за обществените поръчки, по който трябва да бъдат закупувани лекарствата в държавните учреждения. Той не дава възможност да бъдат купени скъпи лекарства, тъй като няма как да знаем колко човека ще се разболеят.

Това обясни в "България сутрин" специалистът по медицинско право Мария Петрова по повод обвиненията към шефа на Специализираната болница за активно лечение по онкология в София д-р Валентин Ангелов, че е източил 2 млн. лева от болницата. 

Припомняме, че според разследващите става въпрос за обществени поръчки за доставка на лекарства с изтекъл срок на годност.

"До голяма степен д-р Ангелов не е имал избор", отбеляза Мария Петрова пред Bulgaria ON AIR и добави, че фармацевтичните компании дават една цена при първоначалните преговори, а след това могат да пуснат лекарството под друга форма на 3 пъти по-висока цена.

"Законът за обществените поръчки трябва да се промени - или всички лечебни заведения да купуват лекарства през него с по-улеснена процедура, или да отпадне, както за частните болници", коментира още юристът.

Основателят и председател на фондация "Неогенезис" Елена Банова не се съгласи с тезата на Мария Петрова и уточни, че всяка година има 37-40 хил. души, които са новодиагностицирани с рак. Към тях тя подчерта да се прибавят хората, които са диагностицирани в предишни години.

"Не може повече тази болница да съществуава като болница второ качество за пациенти второ качество. Тя е последното парче от някогашния Национален онкологичен център. Всичко вътре се поддържа на равнище на най-бедна болница, а това трябваше да бъде водещото научно заведение по онкология", разясни Елена Банова пред Bulgaria ON AIR.

"Когато прокуратурата отправя обвинения, трябва много добре да се мотивира и здраво да работи по разследването", заключи тя.