България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От "Бургасмед" ще търсят съдействието на полицията, за да предотвратят агресията на пациенти

Лекари разказаха за нападението на 23-годишния Кирил Нойков от София в сряда сутринта

25.05.2017 | 07:50 Редактор: Мария Аладжова
От

Пореден случай на агресия срещу медици повдигна въпроса за безопасността на лекарите при изпълнение на служебния им дълг. В сряда екип на бургаската болница "Бургасмед" беше нападнат от мъж във видимо нетрезво състояние - най-вероятно употребил не само алкохол, но и наркотици.

Впоследствие се оказа, че нападателят е 23-годишният Кирил Нойков от София, който е криминално проявен, осъждан за кражби.

"Пацеинтът беше във видимо нетрезво състояние, контактен, в съзнание и повръщащ многократно. Отказваше да му се правят всякакви манипулации, изследвания, вследствие на което ние не можахме да направим нищо за състоянието му", разказа пред Bulgaria ON AIR д-р Симеон Печев, който е приел младия мъж.

Пациентът прекарва в безсъзнание около 5-10 минути, след което се събужда и става агресивен, а с поведението си застрашава безопасността на лежащ на съседното легло мъж със съмнение за инфаркт, както и обслужващата го в този момент медицинска сестра.

"По никакъв начин не съм го провокирал нито аз, нито моите колеги. той се насочи към мен с юмруци, повали ме на земята, след което започна да ме удря в слабините и в корема", обясни д-р Александър Серафимов - реаниматорът, извикан, след като Нойков губи съзнание.

За в бъдеще ръководството на болницата планира да търси съдействие от полицията и районното управление в бургаския квартал "Меден Рудник", където се намира и здравното заведение.

"Но всички тези мерки ще бъдат излишни, ако няма промяна в мисленето, в отношението, във възпитанието на младото поколение, защото там се коренят тези действия и мерките, които ще бъдат взети след това, ще бъдат излишни, ако няма промяна в мисленето, ако няма уважение към институциите, към лекарите", заяви управителят на "Бургасмед" д-р Христо Добрев.