България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Юруков: Културата е в ръцете на младите!

Актьорът с коментар пред Bulgaria ON AIR

25.05.2017 | 09:49 Редактор: Василена Василева
Иван Юруков: Културата е в ръцете на младите!

На 24 май в театър "Българска армия” за поредна година бяха връчени наградите "Аскеер 2017" за високи театрални постижения. По традиция от 1991 г. насам, фондация “Аскеер” отличи най-добрите актьори, режисьори, сценографи, драматурзи и посочи най-доброто театрално представление за сезона.

Един от номинираните в категорията Главна мъжка роля за ролята на Найден от “Майстори” на Рачо Стоянов, премиерна постановка на Народният театър “Иван Вазов” - актьорът Иван Юруков гостува тази сутрин в студиото на "България сутрин".

“Държавата трябва да се погрижи за младите хора, от които зависи бъдещето на културата”, сподели той. “Това, че съм номиниран, въпреки, че не спечелих е огромно постижение и е признание, че съм се справил добре в работата си”, коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Номинираният вече за пети път актьор, разказа за чувството да застанеш сам лице в лице с публиката, което му се случва в първия му моноспектакъл “Пилето, което казва ку”. Той е по сценарий на Александър Урумов и с музиката на Михаил Шишков – баща. Иван Юруков е и режисьор на представлението.

От ефира на Bulgaria ON AIR талантливият актьор покани феновете си да гледат спектакъла на 26 май в Нов театър НДК от 19.30 ч.

“Пилето, което казва ку” набира сериозна скорост и се радва на голям интерес не само в София, но и сред публиката в Благоевград, Сандански и Петрич, където вече се игра пред препълнени зали.

Моноспектакълът “Пилето, което казва ку” предстои да кацне за първи път и в Пловдив на 11 юни в Лятно кино “Орфей” от 21.00 ч., а през юли ще го гледаме и на Камерна сцена в Народния театър.

Тази година предстои премиерата и на нов филм с негово участие - "Дъвка за балончета", в който ще си партнира с актрисата Теодора Духовникова. Неуморният Иван Юруков в момента работи и над първият си пълнометражен филм, като режисьор.