България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фондация "Въздигане" подтиква: Кръсти детето си Кубрат, Алцек, Аспарух, Тервел и Вълчан

Родители, които са кръстили децата с едно от тези имена, може да получат парична награда от 100 до 200 лв.

25.05.2017 | 10:21 Редактор: Жанета Нейкова
Фондация

Активистите от Фондация "Въздигане“ обявиха, че ще оставят своя принос за съхраняването на българския дух и култура. Една такава стъпка е като подкрепят хората, които искат да кръстят детето си с българско име. Петима ентусиасти ще подкрепят пет имена - Кубрат, Алцек, Аспарух, Тервел и Вълчан.

Всеки родител, който е кръстил детето си с едно от тези имена, Фондацията е оставила контакт, където да бъде изпратена снимка на свидетелството на раждане на детето.

Темата за българските имена предизвика дискусия в студиото на "България сутрин" и постави въпроса: Завръща ли се тенденцията родителите да кръщават децата си с български имена и защо някои решават да използват чуждите?

"През последните години провеждахме проучване за модата на имената на новородените деца и има две тенденции - старото продължава да е все така актуално, а от друга страна се използват и новите имена. И двете тенденции се конкурират, но българските имена не се губят! Огромна част от децата носят български имена", каза гл. ас. д-р Мая Влахова от Института по български език към БАН.

Един от активистите във Фондация „Въздигане“ Ивелин Михайлов също гостува в Bulgaria ON AIR, за да разкаже повече за инициативата.

"Идеята ни е да насочим вниманието към българските имена. Чрез името си всяко дете може да получи шанс, името може да даде вяра на детето", смята Михайлов.

Темата за българските имена коментира и боксьорът Тервел Пулев пред репортер на телевизията. 

След успехите на ринга на братята Тервел и Кубрат Пулеви много родители решиха да кръстят децата си с тези имена.

"Традицията с имената на велики български владетели в нашето семейство започва от баща ми. Той е по-скоро маняк, отколкото любител на българската история. Наложил се е нашите имена да са на български владетели, а аз продължавам неговата традиция", разказа Тервел Пулев.

Трикратният европейски медалист бе категоричен, че като кръщаваме децата ни с български имена, това е един от начините да не забравяме кои сме като българи, откъде идваме и най-вече да помним нашите предци.

"Не сме с нищо по-малко от някои развити икономически държави. Защо трябва да сме чуждопоклонници, при положение, че сме си самодостатъчни - имаме история и ценности" - заключи Пулев.

Репортер на Bulgaria ON AIR представя кои са най-чудноватите и странни имена в България: