България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Затлъстяването - основен враг на децата до юношеска възраст

Най-рисковата група са момчетата в началото на пубертета, показва анализ на населението

19.05.2017 | 11:12 Редактор: Мария Аладжова
Затлъстяването - основен враг на децата до юношеска възраст

Днес е Европейският ден за борба със затлъстяването. 

Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека, обясняват учени.

Медицината отдавна е доказала, че наднорменото отлагане на мазнини в човешкия организъм е заболяване с много сериозни последици. С какво се храним и как да сме винаги във форма, но без тежки диети, разказаха проф. д-р Стефка Петрова и проф. д-р Донка Байкова в "България сутрин".

Последното проучване на Националния център по обществено здраве и анализи, направено през 2014 г., показва, че възходяща тенденция на затлъстяване се наблюдава най-вече при децата.

При тези от една до 4-годишна възраст има затлъстяване 5%. От 5 до 18 години - наднормено тегло 30%, а затлъстяването е 10%. Като най-голям процент затлъстяване и наднормено тегло - 20%, има при момчетата, които са в началото на пубертета, обясни д-р Стефка Петрова.

Това явление от една страна се дължи на промяната в хранителните навици от последните няколко години, както и от факта, че след училище учениците прекарват в легнало или седнало положение средно по 6 часа.

"Действително имаме през последните години една промяна на модела на хранене. Забързани в ежедневието, посягаме винаги, когато сме гладни, към нещо, което е достъпно, лесно за намиране, съответно по джоба ни, евтино, вкусно. Обикновено това са технологично обработените храни. Ние специалистите считаме, че именно те допринасят за този бум на затлъстяване", посочи проф. д-р Донка Байкова.

Този тип храни имат нищожна хранителна плътност, като пълноценните вещества при тях са сведени почти до минимума за сметка на калориите, солта и мазнините.