България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кризата в Македония има предпоставка да се развие като етническа, твърди журналист

Причината да се стигне дотук е непримиримостта на двете основни политически сили в страната, каза Валерий Тодоров пред Bulgaria ON AIR

28.04.2017 | 07:58 Редактор: Жанета Нейкова
Кризата в Македония има предпоставка да се развие като етническа, твърди журналист

Кризата в Македония има предпоставка да се развие като етническа. Това посочи в студиото на "България сутрин" журналистът Валерий Тодоров, който гостува по повод сблъсъците в Скопие снощи, когато протестиращи нахлуха в парламента на страната.

Около 100 души са ранени, вследствие на щурма в Скопие. Лекарска помощ са получили 77 граждани, 22 полицейски служители и трима депутати.

"Кризата е политическа и тя възникна почти веднага след извънредните парламентарни избори през декември. 4-те месеца опити да се сформира правителство не дадоха резултат", твърди журналистът.

По думите му пред Bulgaria ON AIR причината да се стигне дотук е непримиримостта на двете основни политически сили - Социалдемократически съюз на Зоран Заев и ВМРО-ДПМНЕ, които не проявиха достатъчна зрялост и мъдрост да се опитат да намерят компромисно решение.

"Въпросът сега е дали след тези сблъсъци намесата отвън ще стане по-енергична, тъй като Македония отдавна се движи в политическата си логика по гласовете отвън. Това е страна, в която думите на посланиците извън страната се чуват повече от вътрешните такива", смята Валерий Тодоров.

Той подчерта, че бездействието на полицията е една от причините да се стигне до нахлуване в парламента на Македония снощи.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски снощи направи извънредно изявление, в което призова за бързо разследване на ситуацията и откриване на виновниците. Той каза, че не разбира кой и защо е предизвикал тези сблъсъци:

Президентът на Република Македония Георге Иванов също излезе с официално изявление за ситуацията в страната, като призова за смирение и гражданите да не се подвеждат по провокации: