България сутрин

Водещи: Лора Инджова, Симеон Белев и Константина Живова. От 06,30 до 10,30

Водещи:
Лора Инджова, Симеон Белев, Константина Живова

Изпълнителен продуцент:
Катерина Илиева

Продуценти:
Деница Нейчева, Иво Тодоров

Редактори:
Тома Лазаров, Ели Кoюмджиева, Валерия Цветанова

Уранът във водата в Хасково е там от десетилетия, смятат експерти

Тежките метали се натрупват в организма и влияят в дългосрочен аспект, посочи пред Bulgaria ON AIR инж. Иван Иванов
Публикувана:

Още по темата

 

Уранът във водата в Хасково може би е там от години, дори десетилетия. Тежките метали във водата, които са откривани при изследвания в региона и преди години, се натрупват в организма и влияят в дългосрочен аспект на здравето. 

Това обясниха в студиото на "България сутрин" експертите Сергей Иванов, молекулярен биолог и инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. 

Пред Bulgaria ON AIR те коментираха откритото наличие на уран във водата на Хасково и Първомай. Сергей Иванов посочи, че това не е първият случай, в който се премълчава подобна информация. 

"Ако сега някой не беше проговорил за водата в Хасково, нямаше и да се разбере. Парадоксално се получава, че сега се питаме кой е виновен и да разчитаме същите хора, които са мълчали досега, да оправят проблема."

Експертът отбеляза, че четири основни органа отговарят за качеството на питейната вода, като най-прекият е Районната здравна инспекция.

Инж. Иванов пък заяви, че при случая в Хасково става дума за проби, взети от водоизточника и няма доказателства, нито е сигурно, дали същата концентрация на уран стига до питейната вода на хората.

"Този проблем има два аспекта: Първият е опазването на водоизточниците, което е отговорност на държавата, а вторият е каква вода достига до чешмите на хората - за това основно отговарят ВиК операторите", категоричен бе той.

 

Коментари ( 0 )