България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Драганов: Туризмът в Копривщица мухлясва

Трябва да се строи по законов път, обясни архитект в студиото на "България сутрин"

31.03.2017 | 10:10 Редактор: Жанета Нейкова
Румен Драганов: Туризмът в Копривщица мухлясва

Туризмът в Копривщица мухлясва. Градът се нуждае от модернизиране. Това каза Румен Драганов от Института за анализ и оценки на туризма в студиото на "България сутрин".

"Съвременните технологии отидоха толкова напред, а ние толкова изостанахме. Нямаме уникалност на мястото, задраскали сме го от картата", допълни още той.

Гости на Bulgaria ON AIR бяха още историкът Светлозар Желев и архитектът Здравец Хайтов, които се обединиха в подкрепа за развитието на туризма на Копривщица.

Вчера стана ясно, че градът запазва статута си на архитектурен резерват, но не свършват дотук дискусиите за бъдещето му.

Според Драганов местното население трябва да мисли за местни марки, местно производство, занаяти, които да излязат на пазара. "Защо при 230 хил. ученици в България, Копривщица има 20 хил. посещения за година", попита той.

Думите му бяха подкрепени и от Светлозар Желев, който допълни, че базата на града е остаряла и с построяването на писти и хотели тя няма да бъде поправена.

"Проблемът сега е кой план да бъде приет: на общинските съветници или на Националния институт за недвижимо културно наследство. Миналата година излезе закон за опазването и закрилата на културното наследство, който даде правото на местната власт да прави каквото си иска", каза историкът.

Архитект Хайтов пък смята, че общинските съветници на Копривщица режат клона, върху който стоят.

"Естествено, че трябва да се строи в архитектурния резерват и със сигурност това ще се прави. Но трябва да става, съгласно предложения общ устройствен план, който в момента е на предварителна база", посочи той.