България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Спаси София": Общината саботира градския транспорт в столицата

Той губи своя приоритет, КАТ не си върши работата, посочи Гергин Борисов от неправителствената организация

30.03.2017 | 07:58 Редактор: Тодор Петров

Вчера експеримент на неправителствената организация "Спаси София" показа, че шофьорите в столицата масово карат в бус лентите, а само за час на "Цариградско шосе" бяха засечени близо 500 нарушители.

Днес Гергин Борисов от "Спаси София" настоя пред репортер на Bulgaria ON AIR, че проблемът е сериозен, тъй като бус лентите са малко и освен това трудно могат да се спазват. 

"Градският транспорт губи своя приоритет. В дните с по-натоварено движение цифрата на нарушителите сигурно е двойна. СДВР-КАТ не си върши работата изобщо. Камерите, които вече са инсталирани, могат да се използват и за това - да броят нарушители в бус лентите", обясни той.

Гергин Борисов подчерта, че бус лентите са създадени, за да се даде приоритет на градския транспорт и повече хора да го предпочетат. По думите му хората, които стоят в задръстванията са част от проблема, защото повечето са сами в автомобилите си и така "се губи огромно пространство за малко хора".

"Наземният градски транспорт се саботира от общината. Решението е повече бус ленти, повече автобуси и повече санкционирани нарушители", завърши Гергин Борисов.

Вижте видео с целия разговор: