България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Между шоуто и политиката: Има ли цензура срещу Слави?

Разговор по темата с Нидал Алгафари, Росен Петров и доц. Георги Лозанов в студиото на Bulgaria ON AIR

30.03.2017 | 09:16 Редактор: Тодор Петров
Между шоуто и политиката: Има ли цензура срещу Слави?

Шоуменът Слави Трифонов постави ултиматум на политическите партии, които след изборите намериха място в парламента, да приемат трите точки от референдума, иницииран от него и продуцентите на предаването му. Предни дни обаче "Шоуто на Слави" бе спряно от телевизията, която го излъчва. 

Къде свършва шоуто и къде започва политиката? Това коментираха пред Bulgaria ON AIR политическият PR Нидал Алгафари, журналистът и бивш депутат Росен Петров, както и доц. Георги Лозанов.

"Слави има още стъпки да измине, за да стигне до политик. В момента това е гражданска позиция на разгневен човек, който иска да накара политиците да се замислят. Не съм сигурен, че Слави е толкова загубен, за да влезе в блатото на политиката", сподели Алгафари в "България сутрин".

Той е на мнение, че със сигурност има място за хора от телевизионния екран в политиката. По думите му някои се харчат добре, други - не чак толкова.

"Как биха изглеждали Бойко Борисов, Корнелия Нинова и биячът на бабички, ако нямаше телевизии? Те нямаше да помиришат Народното събрание", каза още политическият PR. 

Бившият сценарист в "Шоуто на Слави" Росен Петров посочи, че Трифонов може да не е прав в това, което казва, но той има правото да го казва. Според него всяко спиране на предаването през годините, вместо да извади очи, е изписвало вежди. 

"Конституцията на България стои над другите съображения. Пише ли, че има свобода на словото и право на позиция - пише!", настоя журналистът, но подчерта, че не е съгласен с ултиматума от две седмици, който Трифонов поставя на новите депутати.

Водещият на "НЕобичайните заподозрени" по Bulgaria ON AIR доц. Георги Лозанов е категоричен, че прекрачването на нормите не е свобода на словото. Той припомни, че цензурата е външна намеса. 

"Ако се случва нещо вътре в телевизията, това не е цензура. Външна намеса е, ако се обади президентът Румен Радев и каже да спрат предаването. Друг въпрос е, че не виждам причина сега да бъде спирано предаването. Трябваше да се реагира, когато Слави извършваше нарушение на Изборния кодекс, когато в неговото предаване се застъпваше само едната гледна точка", обясни бившият председател на СЕМ.

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев той отбеляза, че хората са гласували в подкрепа на референдума под телевизионен натиск и заради харизмата на Слави Трифонов.

"Абсолютно трябва да се забрани субсидията на партиите да се използва за създаването на медии. Политиците се плашат от Слави и нито един не посмя да застане авторитетно срещу него. При Слави се случва една критика на политическото, която прераства в правене на политика", каза още доц. Лозанов.

Той подчерта, че не е нормално в предизборна кампания депутати да водят предавания, където да агитират за собствената си кауза, но посочи, че това не е незаконно.

Вижте видео с целия разговор: