България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на "Младост" брани референдума: Не сме подвели СОС и хората!

Десислава Иванчева бе категорична, че ще отнесе в съда решението на Столичната община

30.03.2017 | 09:11 Редактор: Жанета Нейкова
Кметът на

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева се обяви в студиото на "България сутрин" срещу решението на общинския съвет, който отхвърли провеждането на референдум за налагане на мораториум върху строежите в квартала.

„Общинският съвет с лека ръка, а и набързо, в 6 претупани комисии, е оценил желанието на 14 хил. жители на квартала в София. Столичната община каза, че референдумът е незаконен, че няма терминология какво означава "междублоково пространство", какво е "зелени площи", че сме подвели гражданите и те не знаят за какво гласуват", обясни кметът в студиото на "България сутрин".

Иванчева бе категорична, че ще отнесе в съда решението на Столична община, тъй като смята, че в едномесечен срок след предаването на хартиените и електронните варианти на подписката за референдума, не са върнати обратно корекции след произнасянето на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).

По повод коментара от страна на общината, че въпросите са неправилно формулирани, архитект Румен Русев, който е и зам.-кмет на "Младост" отговори: "Много е трудно да се формулират законосъобразни въпроси без хората да се допитат до специалисти. Жителите на "Младост" са изразили това, което мислят и не прави чест на общинския съвет да не зачита мнението им", смята архитектът.

На 6 април Общинският съвет предвижда заседание, на което да разгледа отново проблема с референдума в столичния квартал.

При жива връзка с репортер на Bulgaria ON AIR главният архитект на София Здравко Здравков изрази позицията си по възможността за мораториум, която референдума в квартала ще предложи, ако бъде гласуван и подкрепен.

"Мораториумът не е решение. Ако се случи мораториум това ще означава, че няма да можем да инвестираме дори в улично осветление в квартала. Решението е да се намери бързо дефиниране на проблемните имоти, където наистина се строи под прозорците на хората, да намерим промяна в подробните устройствени планове на тези терени. Налагане на една цялостна забрана върху територията на "Младост" е изключително опасна!" - категоричен бе Здравков.