България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разочароващ интерес към изборите от българите в САЩ

България ми изглежда объркана, сподели проф. Христофор Караджов за Bulgaria ON AIR

27.03.2017 | 07:47 Редактор: Тодор Петров
Разочароващ интерес към изборите от българите в САЩ

Проф. Христофор Караджов, който от години живее в Лос Анджелис, сподели в скайп връзка пред Bulgaria ON AIR, че избирателната активност там е доста разочароваща, откакто той има наблюдения.

По думите в Лос Анджелис живеят около 10 хил. българи, като от тях гласуват не повече от 200 души. 

"Гласувах в консулството в Лос Анджелис, където винаги е имало секция. Беше спокойно, но това не е добър атестат, защото българите в САЩ до някаква степен са се отказали да бъдат активни участници", каза той в ефира на "България сутрин".

Три са факторите, които журналистът открои като основни за ниската избирателна активност зад граница. На първо място това е липсата на обратна връзка с държавата. Следва раздробяването на десния вот, който според проф. Караджов е доста популярен в тази част на света.

"Много от българите губят връзка с политическата действителност. Не я следят отблизо, а  я следят по-скоро теоретично", посочи като трети фактор той.

"България ми изглежда объркана, както след всички избори в последната година и половина. Не ми изглежда по-добре и по-стабилна след тези избори", заключи Христофор Караджов.

Вижте видео с целия разговор: