България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Езикът на политиците в навечерието на изборите

Коментар на журналиста Кристина Кръстева и езиковеда доц. Борислав Георгиев

23.03.2017 | 09:58 Редактор: Тодор Петров
Езикът на политиците в навечерието на изборите

Особеностите на политическата реч и изкъзт на политиците са неизменна част от предизборната кампания. Журналистът Кристина Кръстева и езиковедът и преподавател доц. Борислав Георгиев коментираха темата в "България сутрин".

Според Кристина Кръстева безспорно има израстване в политическото говорене, но политиците продължават да се държат некултурно по време на кампания. 

"Очевидно е, че левицата е много агресивна този път. ГЕРБ се държат улегнало и спокойно, не са нападателни като г-жа Нинова. Ранният Борисов беше таран, влизаше с шум и беше рязък в изказа си. Сега е доста зрял и конструктивен", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите й лидерът на БСП Корнелия Нинова е направила най-големия гаф на кампанията с изказването, че демокрацията ни е отнела много.

"Лакърдиите, които Борисов непрекъснато сипе, имат положителен ефект. 100% Нинова покрива начина на изразяване на дружинните ръководителки. Волно или неволно тя прави някои лапсуси", посочи от своя страна езиковедът и даде пример с изказването на Нинова за демокрацията.

Кристина Кръстева добави, че по-важно е да е ясно кои са експертите, които ще изпълняват програмата. По думите й, ако се концентрираме в това кой е по-оригинален в изказа си, всеки ще излиза с предварително намислени хрумвания.

Доц. Борислав Георгиев е на мнение, че със своите аптеки Веселин Марешки има най-добре изградената партийна структура след ГЕРБ, БСП и ДПС. Въпреки това той не е впечатлен от говоренето и идеите на лидера на "Воля".

"Това за мен не е партия и продължавам да изпитват затруднения да възприема Марешки като политик. Очевидно Марешки е новият несистемен играч", коментира Кръстева.

Езиковедът е на мнение, че "балонът" на Ахмед Доган е надут и той не е чак такъв мислител и анализатор. Според Кръстева обаче той е безупречен анализатор.