България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Тинка Троева: Правилникът на Фонда за лечение на деца ще бъде променен

Новият директор коментира пред Bulgaria ON AIR работата на центъра

20.03.2017 | 08:44 Редактор: Жанета Нейкова
Д-р Тинка Троева: Правилникът на Фонда за лечение на деца ще бъде променен

Новият директор на Център "Фонд за лечение на деца" д-р Тинка Троева заяви в студиото на "България сутрин", че правилникът на Фонда ще бъде променен и работата на Обществения му съвет ще продължи.

Тя гостува, за да коментира твърденията на бивши членове на Обществения му съвет, които казват, че от доклада на Министерство на здравеопазването става ясно, че има сериозни нарушения в работата на Фонда.  

Д-р Троева коментира и доклада на здравното министерство, в който са констатирани нарушения и пропуски в работата на институцията при предшественикът й – проф. Пилософ.

В доклада се съдържа информация за подменени решения, неадекватни изисквания в новия правилник, по който Фондът трябва да работи. Това е затруднило вземането на решения за лечението на деца.

"Този доклад обхваща периода на предишното и това преди него ръководство на Фонда. Самият доклад е бил връчен на министър Москов. Което означава, че всички в Министерство на здравеопазването са били запознати с него. Защо не е станал известен обществеността досега, аз не мога да отговоря", коментира д-р Троева.

Тя твърди, че служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев е показал ясно, че в правилника на Фонда трябва да се направят промени. 

"Самият факт, че има административен акт за освобождаване на директора говори, че са предприети съответните мерки за работата на Център "Фонд за лечение на деца".

Бившият директор на Фонда проф. Пилософ е въвел вход възражение по доклада още в края на миналата година. Той е категоричен, че като председател на Българската педиатрична асоциация не е бил в конфликт на интереси и отказа да коментира констатациите в доклада.