България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ректорите приеха новите промени за прием в университетите

Проф. Любен Тотев пред Bulgaria ON AIR: Постигнатото съгласие е със условия

10.03.2017 | 09:04 Редактор: Жанета Нейкова
Ректорите приеха новите промени за прием в университетите

Университетите решиха да приемат промените, които служебното правителство иска да въведе за прием на студенти. Съгласието беше постигнато на проведеното вчера заседание на ректорите на висшите учебни заведения в България, каза в студиото на "България сутрин" проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите.

"След заседанието ние дадохме пресконференция, в която заявихме, че не сме против цялостното решение на министерството, а срещу бързите темпове, с които тези промени трябва да бъдат направени", отбеляза Тотев.

Седем държавни университета в България поискаха отмяна на новите правила, които Министерство на образованието и науката предложи. Те са за редуциране на студентите в некачествените и ненужни специалности и завишаване в необходимите професионални направления, за които има търсене на пазара на труда.

Проф. Тотев посочи пред Bulgaria ON AIR, че на вчерашното заседание съгласието да се приемат тези промени, е последвано от две условия:

"Да се разговаря с министъра на финансите и да има определени компенсации за колегите, които са най-много засегнати", категоричен бе той.

Запитан има ли риск от фалити на висши учебни заведения след тези нови правила за субсидиите, председателят заключи:

"За фалити не мога да говоря, но ще има колеги, които ще бъдат в много тежка финансовата ситуация".