България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жълтите павета се рушат, ще ги заменят с новопроизведени

От "Спаси София" предлагат бул. "Цар Освободител" да стане пешеходна зона

07.03.2017 | 07:45 Редактор: Тодор Петров
Жълтите павета се рушат, ще ги заменят с новопроизведени

Емблематичните жълти павета в София са пред разпад. Наскоро жълтата настилка бе изцяло пренаредена, но от неправитествената организация "Спаси София" алармират, че паветата се рушат.

"Това е един от символите на София. Смятаме за неприемливо текущото им състояние, въпреки че бяха извършни аварийни ремонти. Паветата са на вълни, голяма част от тях са счупени. Има идея за преръщането на булеварда ("Цар Освободител") в пешеходна зона и този път вече трябва да има смело решение", каза Борис Бонев от "Спаси София" пред Bulgaria ON AIR.

Андрей Зографски, който също е от неправителствената организация, подчерта, че това е хроничен проблем в София. Той настоя, че винаги има пропадания, начупени павета и е крайно време да се предприемат мерки, които трайно да решат проблема. 

"Булевардът трябва да се направи пешеходна зона. Паветата не са предвидени за толкова тежък трафик", отбеляза Зографски. 

Директорът на "Транспортна инфраструктура" в столичната община Васил Начевски призна, че досега са извършвани само аварийни ремонти и паветата предимно се пренареждат. 

"Няколко екипа от български учени разработват производството на жълти павета. Вече има произведени и предстои в близко време да се положат на булеварда, за да се види състоянието им при тежкото движение и атмосферните условия", обясни той.

Васил Начевски потвърди, че се обсъжда превръщането на бул. "Цар Освободител" в пешеходна зона, но мненията са разнопосочни. Решение ще бъде взето след обществено обсъждане.

Той добави, че предстоят ремонти на бул. "Дондуков", ул. "Граф Игнатиев" и разширение на бул. "Монтевидео" до бул. "Никола Петков".