България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задължителното гласуване се превърна само в морален дълг

Това заяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров пред Bulgaria ON AIR

24.02.2017 | 08:03 Редактор: Тодор Петров
Задължителното гласуване се превърна само в морален дълг

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров посочи в "България сутрин", че решението на Конституциониия съд да отмени санкциите при негласуване, не е изненадало никого. 

"Санкцията, която беше предвидена, влиза в противоречие с конституционния текст, че избирателното право е основно право в Конституцията. Задължителното гласуване се превърна само в морален дълг", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Проф. Пламен Киров добави, че член 3 за задължителното гласуване трябва да бъде променен. Остава задължението за участие в изборите, но няма да последва никаква санкция, ако български гражданин не отиде да гласува, стана ясно още от думите му.

Бившият конституционен съдия коментира и казуса с машинното гласуване. Той е убеден, че има фирми, които могат да произведат необходимите машини. Проф. Киров обаче е скептичен, че  за кратък срок машини могат да бъдат осигурени във всички секции в България и чужбина. 

Проблемът произтече от глупаво решение на депутатите, че от 2017 г. гражданите трябва да могат да гласуват и по двата начина, сподели гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. 

Проф. Киров посочи, че в малките населени места хората не са виждали банкомат, а сега трябва да гласуват на активен екран. Той е на мнение, че изборният процес се усложнява с машинното гласуване.