България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Случайна среща... Сочим, че някой е убиец. Ами, ако не е?

Криминален психолог и адвокат коментират пред Bulgaria ON AIR убийството в Борисовата градина

24.02.2017 | 07:57 Редактор: Жанета Нейкова
Случайна среща... Сочим, че някой е убиец. Ами, ако не е?

19-годишният Йоан Матев бе задържан вчера за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина преди две години. Това стана ясно на брифинг на прокуратура и полицията по случая, а към този момент съдът гледа мярката на задържания Йоан. 

"Аз не бих бързал с някакви изводи. Познавайки работата на МВР по тежки престъпления, изпитвам здравословен скептицизъм. Доколкото стана ясно от съобщение на МВР, камерите не дават ясен образ дали се вижда точно това лице", коментира в студиото на "България сутрин" адвокат Николай Хаджигенов. 

Бившият директор на Института по психология на МВР проф. Калин Гайдаров вижда работата по криминалното престъпление от друг ъгъл.

"За да се стигне до този момент с обвинението към Йоан, значи са натрупани достатъчно убедителни факти", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че би приел нещата такива, каквито са и би разглеждал случая оттам, докъдето е стигнал на този етап. 

"По-скоро въпросът е доколко целенасочено и професионално е работено през тези две години. Това е аргументът, по който можем да смятаме дали работата е свършена добре или не. Ние имаме един факт, който бе обявен вчера - заподозряното лице е вероятният извършител", твърди проф. Гайдаров.

Адвокат Хаджигенов категорично посочи, че МВР ще реши дали Йоан ще бъде преследван като непълнолетен извършител, ако се докаже, че той е убил Георги преди 2 години, когато е бил на 17 години. 

"Сочим, че някой е убиец. Ами, ако не е?" - попита адвокатът. Той поясни, че ако Йоан бъде осъден като непълнолетен извършител, присъдата му може да бъде от 20 до 30 години затвор и доживот, като минимумите за изтърпяване на присъдата са много по-високи.

Проф. Калин Гайдаров смята, че няма как да разглеждаме личността на извършителя като злостна криминална личност.

"Първо, възрастта е такава, че това е трудно или невъзможно да се случи, второ, фактурата на самото престъпление подсказва, че става въпрос по-скоро за случайна среща", каза той.