България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Назначената от ЦИК комисия ще реши дали фирма "Лирекс" ще се справи с машинното гласуване

Александър Андреев и проф. Михаил Константинов коментираха пред Bulgaria ON AIR обществената поръчка

23.02.2017 | 08:42 Редактор: Жанета Нейкова
Назначената от ЦИК комисия ще реши дали фирма

Малко преди да изтече крайният срок за подаване на молба в Централната избирателна комисия (ЦИК) от фирмите, желаещи да участват в поръчката за машинното гласуване на изборите на 26 март, се появи един кандидат - фирма "Лирекс".  

"Предстоят вторият и третият етап по процедурата по обществената поръчка и назначената комисия да прецени дали изпълнителят ще успее да я осъществи навреме", заяви в студиото на "България сутрин" Александър Андреев, говорител на ЦИК.

Той посочи, че в самата процедура по кандидатстване има запитване с какъв опит са фирмите, желаещи да вземат участие в поръчката и с това отговори на появилите се съмнения в общественото пространство дали фирмата-изпълнител има достатъчно такъв.

Професор Михаил Константинов, експерт по изборни системи, също бе в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев, за да коментира дали фирмата изпълнител може да се справи с машинното гласуване.

"Лирекс" има известен опит. Аз съм работил с тях при експериментален процес, когато за първи път се прави машинно гласуване и те си свършиха работата. Чух, че фирмата твърди, че може да се справи с поръчката, която е голяма и трудна", каза професорът.

Александър Андреев показа пред Bulgaria ON AIR как ще изглеждат двете бюлетини, с които ще се гласува на изборите на 26 март - едната за гласуване в България, а другата - в чужбина, където няма възможност за преференции.

"Партиите най-много се страхуват какъв ще бъде резултатът от преференциалния избор, да не би някой да им размести къщичката", коментира проф. Константинов.

Експертът по изборни системи смята, че квадратчето "Не гласувам за никого" е само шум в системата и няма никакъв смисъл от него. Той каза, че то трябва да бъде премахнато на следващите избори.