България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Напрежение в Спешна помощ: Медици атакуваха служебния кабинет

Д-р Десислава Кателиева и д-р Бойко Пенков назоваха проблемите в ефира на Bulgaria ON AIR

21.02.2017 | 07:45 Редактор: Тодор Петров
Напрежение в Спешна помощ: Медици атакуваха служебния кабинет

Медиците от Спешна помощ са притеснени от случващото се в здравeопазването и изпратиха 5 въпроса към служебния кабинет. Д-р Десислава Кателиева, която е председател на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ, отправи крикити към правителството на Огнян Герджиков.

"От години има проблеми със Спешната помощ. Бяха приети концепция за развитие и медицински стандарт по спешна медицина. С идването на служеното правителство виждаме, че такива няма", сподели тя в "България сутрин".

Според нея директорът на "Пирогов" е бил уволнен унизително. Той вече няма да бъде национален консултант на лекарите и това става само дни преди ВАС да излезе с решение за стандарта по спешна медицина, стана ясно още от думите й.

"Хората, които изградиха реформата в Спешната помощ, вече не са в министерството на здравеопазването. Предстои остър завой в Спешната помощ, за който нашата система не е готова", категорична е д-р Кателиева.

Гостът на Bulgaria ON AIR добави, че частните болници не искат да има стандарт, за да практикуват спокойно. Д-р Кателиева отбеляза, че те се въртят около новите структури на здравното министерство. Тя предупреди, че с премахването на стандарта няма да има правила, нови линейки и ремонти в спешните отделения.

Медиците ще напишат декларация с оценка за работата на служебното правителство, ако не получат отговори на зададените въпроси.

Бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков се надява след този призив служебното правителство да отговори и да покаже пътя, по който ще се развива спешната медицина. 

Запитан дали смяната на ръководството на "Пирогов" е мотивирана от служебния кабинет, той бе категоричен, че не е чул никакви мотиви.

"Има интереси да не се случват нещата по правилния начин, а всеки да ги прави както си иска", посочи д-р Пенков.