България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Организаторите на караула пред паметника на Левски не обръщали внимание на негативните коментари

Хубавото е, че този жест ще се запомни от децата за цял живот, коментира Васил Василев

16.02.2017 | 09:43 Редактор: Мария Аладжова
Организаторите на караула пред паметника на Левски не обръщали внимание на негативните коментари

Няма да разваляме с бучица кал меда в кацата. Така отговори организаторът на детския караул пред паметника на Левски в София на негативните коментари, насочени към инициативата.

"Хубавото от този жест, тази признателност на децата към делото, към живота и паметта на Левски, остава. Всеки от тях ще запази за себе си, че е бил тук, че е стоял на караул пред паметника с пушка на ръка", каза Васил Василев пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Куртките на децата са копие на дрехата, с която Апостола е бил облечен в Букурещ през 1868 година. Организаторите на инициативата са получили съдействие от фабрика в Благоевград, която е ушила костюмите. 

Най-малките гвардейци дежурят по 10-15 минути, а големите - по 30. По думите на организаторите идеята за караула е ентусиазирала децата. Според Васил Василев това е добър начин те да бъдат привлечени към изучаване на българската история и познаването ѝ.

"Те трябва да посещават паметниците на героите, да знаят хората, които са загинали за българската свобода - че тази свобода не е даром дадена, че тя е извоювана с кръвта на милиони българи", посочи той.

Специално за инициативата в София са пристигнали ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника в Пазарджик

"Считаме, че сме длъжни да почетем паметта на Апостола. Това е една невероятна възможност, от която учениците бяха много въодушевени, включително и техните родители, и мисля, че по този начин се възпитава родолюбие", сподели ръководителката на младежкия клуб в Пазарджик.

Инициативата ще продължава всеки ден до 19 февруари, а идеята е тя да бъде удължена до края на годината.

Вижте още: