България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

15 години по-късно романът "Пилето" полита с по-добро издание

Издателство "Сиела" отправя почитта си към автора, режисьорът Васил Дуев пресъздава историята и на българската театрална сцена

16.02.2017 | 10:06 Редактор: Жанета Нейкова
15 години по-късно романът

15 години по-късно излиза новото издание на романа "Пилето" на Уилям Уортън. "Това не е история за човек, който мисли, че е птица, а за такъв, който не иска да е човек" пише издателство "Сиела", които отговарят за преиздаването на американската творба.

"Пилето трябваше да полети, а Уортън има невероятно много фенове в България", каза пред Bulgaria ON AIR Теменужка Арабаджиева, пиар на издателство "Сиела".

"Нямаше как да не се отправи почит към паметта на автора, защото всичко това, което е сътворил, заслужава едно по-добро издание, по-добра визия", смята тя. 

Арабаджиева отбеляза, че малко са хората, които са прочели само един роман на американския автор. Като изненада за неговите фенове тя обяви, че след преиздаването на "Пилето" следва и неговото продължение  - романът "Ал".

"До края на годината ще бъде преведена на български книгата "Ал", като това издание излиза за първи път в България", посочи тя.

В студиото на Симеон Белев бе и режисьорът на постановката "Пилето" - Васил Дуев, който пресъздава на театралната сцена крилатия герой от страниците на Уилям Уортън. 

Спектакълът се играе още от 10 февруари, като той ще бъде на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" и тази вечер.

"Силното на този роман е, че той е пълен с  теми и пътеки, разказва Дуев. - Някак си обхваща един цял живот, не само приятелството между Пилето и Ал".

Режисьорът на пиесата отбеляза, че когато прави театър, той се опитва да събере цялата работа в едно плътно действие.

"Затова избираш тези теми, които мислиш, че най-много ще подействат, опитваш се да вземеш същината на романа", заключи Дуев.

Очаквайте видео с целия разговор.