България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ново предизвикателство пред "Да, България": 3000 подписа за ден

Формацията на Христов Иванов се явява на изборите със "Зелените"

07.02.2017 | 09:55 Редактор: Мария Аладжова
Ново предизвикателство пред

Едва седмица след като "Да, България" получи регистрацията си в съда, сега новата формация е поставена пред първото си предизвикателство - да се пребори за влизане в парламентарните избори на 26 март. 

В понеделник срещу регистрацията на партията на Христо Иванов бяха подадени три жалби. Макар че две от тях се оказаха фиктивни, те сами по себе си възпрепятстват участието на партията във вота.

Тази пречка обаче не е внесла смут в редиците на "Да, България", а напротив - мобилизирала ги е. В това увери в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Любомир Авджийски.

"Въпреки че събрахме 5 хил. подписа в последните дни, ние няма да можем да се регистрираме като самостоятелна партия", заяви той.

"Разочарова ни, защото това е трудът на стотици доброволци в последния месец - преди това сме събирали 3000 - 3500 подписа и сме ги въвеждали за регистрация на самата партия", поясни Авджийски.

"Да, България" ще се яви на изборите в коалиция със "Зелените".

Необходими са обаче още 3000 подписа в следващите 12 часа - до крайния срок за регистрация в ЦИК.

Авджийски напомни за решението на Нацоналния съвет на партията, че "Да, България" ще се яви на изборите или самостоятелно, или като коалиция под същото име. В този смисъл той изключи варианти за партньорство извън тази формула:

"Много хора ни вкарват в наследството на Реформаторския блок. "Да, България" много ясно показа своята визия, своите приоритети, своето отношение към гражданското общество и към обществото въобще".