България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

WWF организира кампания, която да повдигне въпроса за Национален парк "Пирин"

Снимките в сайта на организацията не са спекулативни, отговори Константин Иванов на обвиненията на Владимир Каролев

02.02.2017 | 11:03 Редактор: Ирина Георгиева
WWF организира кампания, която да повдигне въпроса за Национален парк

"Снимките, качени в сайта на WWF не са спекулативни и наистина те са от строителството на ски зона Банско в периода от 2001 г. - 2004 г. Идеята да сложим тази снимка е да покажем, че това се е случвало там в "Националния парк Пирин" преди около 15 години и горе-долу това го очаква да се случи, ако този нов План за управление бъде приет."

Това коментира Константин Иванов от WWF в предаването "България сутрин" по повод обвиненията на Владимир Каролев към международната природозащитна организация за набирането на средства.

Иванов обясни, че от WWF са организирали международна кампания и са се обърнали към всички поддръжници на организацията като се опитват да повдигнат въпроса за Националния парк "Пирин". Те настояват служебното правителство да върне за преработка плановете за управление на Пирин, Витоша и Рила като конкретна стъпка за опазването на тези национални и природни паркове. 

"Този план за управление в Пирин се разработва вече около година и половина. С обществена поръчка държавата го даде на една частна компания да го разработва. Той е на стойност над 1 млн лева. Всички данни, които сме ги показали в нашата кампания сме ги взели от този проекто-план за управление и от експертните оценки на хората", коментира Иванов още по повод обвиненията.

"Реално погледнато, ако отворим проекто-плана за управление, там е написано, че в "зоната за опазване на горските, високопланинските тревни, езерни и речни екосистеми", която е около 23 700 хектара и 58,7% от територията на парка има забрана за строителни дейности в насажденията на възраст над 200 години, освен за изключения. Това показва, че върху тези 58,7% от територията на парка де факто може да бъде извършен стопански сеч, тоест гората може да се сече без никакъв проблем, а това е Национален парк", добави още той.

В кампанията се показва още, че строителство може да се случва към днешна дата на много малка част от територията на парка - 0,6%, посочи Иванов. Той обясни, че става въпрос за така наречената зона за сгради и съоръжения.

"В новия план за управление местата, където може да се прави строителство се увеличават от 0,6% на 7,5% от цялата територия на парка, което е 12,5 пъти. Там е казано "забранява се строителство на" и са изброени пак изключително много неща, включително и строителство на спортни сгради и съоръжения, което означава, че върху 12,5 пъти по-голяма площ ще може да се направи нова ски зона", заяви той.

От WWF биха седнали да разговарят с експертите, които изготвят този план, но едва ли и с Владимир Каролев, коментира още Иванов.