България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Радев очертал ясно приоритетите в своя мандат

Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Александър Симов в "България сутрин"

20.01.2017 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
Румен Радев очертал ясно приоритетите в своя мандат

Вчера новоизбраният президент Румен Радев положи клетва като президент, но речта му предизвика разнопосочни реакции в Народното събрание. Членът на Изпълнителното бюро на БСП Александър Симов заяви категорично в "България сутрин", че новият държавен глава е очертал много ясно своите приоритети.

"За първи път след пет години черна дупка, имаме президент, който забеляза проблем, за който в България не говорим - неравенството и бедността. Много е важно със своя морален авторитет той да поставя този проблем постоянно на масата", посочи Симов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му другото ключово послание, което е отправил ген. Радев е, че ще се стреми да прави политика тук и да тя се защитава навън, а не да се прави навън и да се защитава у нас.

Александър Симов не е съгласен с твърденията, че изказванията на Румен Радев са популистки. Социалистът добави, че политическият опит на ген. Радев започва от неделя и той може да бъде оправдан за лапсусите по време на своята реч в НС.

"Има ирония, че върху речта на Румен Радев много се упражняваха анализатори, които преди три месеца ни убеждаваха, че той няма никакви шансове да спечели изборите", отбеляза гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Новоизбраният президент често е обвиняван, че ще бъде проруски държавен глава. На това Александър Симов отговори с думите, че възстановяването на диалога между САЩ и Русия е шанс за България, а не опасност. Той е на мнение, че само така ще получим възможност да правим наистина балансирана политика.

"От действията на предстоящото служебно правителство ще зависи резултатът на БСП от парламентарните избори. Неизбежно е действията на кабинета пряко да рефлектират върху БСП", каза още Симов.