България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Енергоефективното поведение е възпитание, а не трик

Как да намалим сметката си за ток? Съветва инж. Георги Милушев от Техническия университет в София в ефира на Bulgaria ON AIR

20.01.2017 | 09:24 Редактор: Жанета Нейкова
Експерт: Енергоефективното поведение е възпитание, а не трик

"Енергоефективното поведение не е трик, а възпитание. Поведение, което трябва да се усвоява от ранна детска възраст". Това заяви в "България сутрин" д-р инж. Георги Милушев, преподавател в Техническия университет в София.

Повод за темата в Bulgaria ON AIR  е рекордното потребление на ток, отчетено от енергийния регулатор в началото на годината. Според него консумацията на ток е достигнала най-високия си пик за последните 20 години.

Има ли начин как да пестим от сметките си за ток?

Най-големите заблуди, които потребителите на електроенергия имат, са тези, че включването и изключването на т.нар. "духалки" биха намалили сметката за ток. Според инж. Милушев "стойността на тока си остава същата. Компенсираме единствено някакъв реактивен характер на товара, който не се отчита от битовия електромер, но няма да има ефект върху сметките нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план. Дори ако уредът се включва и изключва, системата го отчита като постоянно включен".

Според експерта климатикът е този, който би спестил електроенергия, защото работи на различен от "духалките" принцип.

"Там използваме електрическа енергия само за движение на флуидите във въздуха и тези вътре в климатика".

По думите му практиката е показала, че маслените, водните, дори конвекторните радиатори, са по-добър вариант за постоянно отопление. 

"Поне 20-30% ще има разлика в сметката при използването на този тип радиатори, спрямо преносимите уреди", твърди той.

Като съвети какви практики трябва да предприемем за енергоефективно потребление в дома си, инж. Милушев каза, че компютрите, телевизорите и зарядните устройва са уредите, които "капка по капка" увеличават консумацията, която остава скрита за потребителя и той не може да си обясни допълните няколко лева отгоре към сметката си във фактурата.

В това число влизат и постоянно включените кафе машини и тостери, които не използваме през цялото време. 

Друга скрита консумация, която ни оставя учудени за фактурата от енергодружеството, е осветлението.

"1/3 от електрическата ни енергия отива за осветление. което означава, че трябва да преминем към енергоефективни осветителни тела", съветва експертът.