България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петър Чолаков: Летецът Радев показа, че е здраво стъпил на земята

"Ще бъде упрекван, но човек, който се опитва да угоди на всички, е най-лошият вариант", коментира политологът

19.01.2017 | 12:32 Редактор: Мария Аладжова
Петър Чолаков: Летецът Радев показа, че е здраво стъпил на земята

В речта си в Народното събрание Румен Радев даде ясно да се разбере, че ще бъде социален президент. Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR политологът Петър Чолаков.

"Изразът "социална несправедливост" - думи, които често се повтарят в неговата реч. Мисля, че това ясно и важно показва опит да се разграничи с курса, който видяхме в последните години", анализира Чолаков.

Според него срещу новия президент ще има всякакви обвинения и мандатът му няма да е никак лесен. "Но оттам нататък мисля, че с тази заявка, че първото му посещение ще е Брюксел, ще даде ясно да се разбере какви са неговите позиции", продължи политологът.

"Въпреки че е летец, Радев показа, че е здраво стъпил на земята. Бяха изведени важни приоритети. Президентът е лидер, един лидер трябва да има ясно изразена позиция. Няма да се хареса на всички, ще бъде упрекван. Но ако имаме един човек, който се опитва да угоди на всички, това е най-лошият вариант", категоричен бе Чолаков.

По темата в студиото говори и политологът Антоний Тодоров, според когото големите очаквания са в основата на поемането на щафетата от Радев. 

"Самият Румен Радев видимо малко говори, няма опита на политическия оратор. Сигурно ще трябва да се учи в това отношение. Ще очакват от него да говори дори и тогава, когато той би употребил малко думи. Това е и критика към негови предшественици, които повече говориха, а по-малко действаха", коментира Тодоров.

По думите му дори и да правим връзка между влизането или излизането на един или друг президент, онова, което трябва да гледаме внимателно, е наистина какво ще направи новият президент, как ще постъпи, как ще действа. 

Що се отнася до служебния кабинет, Тодоров заяви: "Новоизбраният президент Румен Радев ще заложи на фигури, които не виждат бъдещето си в продължаващата политическа кариера".

Очаквайте видео