България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кристина Кръстева: Йотова ще дърпа Радев към партията-майка

Новият президент притежава характер, за да се справи, коментира от своя страна Владо Береану

19.01.2017 | 08:35 Редактор: Мария Аладжова
Кристина Кръстева: Йотова ще дърпа Радев към партията-майка

Ще има ли сблъсък на характери в новата президентска двойка Румен Радев и Илияна Йотова? Според Кристина Кръстева от "24 часа" Йотова "не е човек, който ще свири втора цигулка" и в този смисъл ще се опитва да дърпа президента към партията, която го подкрепи на изборите, а именно - БСП.

"Тя ще дърпа президента постоянно към партията-майка, към централата", коментира Кръстева в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Това е предизвикателство за Радев, който стреми да запази надпартийния си образ. А според Владо Береану всичко, което е необходимо на новия държавен глава, за да се справи, е не толкова политически опит, липсата за който го критикуват опонентите му от другите политически сили, колкото силен характер, смята журналистът.

"Това са някакви страхове, които са необосновани. Политиците обичат да обясняват, че някой няма политически опит, за да покажат те колко работа вършат. Според мен Румен Радев има достатъчно опит и хитрост и той ще се справи добре. Не се изисква някакво супер майсторство, за да си политик", заяви Береану.

Той, противно на Кръстева, прогнозира, че в този мандат няма да има противопоставяне между президент и вицепрезидент. 

А що се отнася до сегашния, заемащ поста на вицепрезидента - Маргарита Попова, и професионалния ѝ път оттук нататък, Кръстева Коментира:

"Говори се и че Маргарита Попова ще заеме някаква място в администрацията или в служебното правителство. Попитах я какви са нейните планове. Тя ми отговори много духовито, първо си отбеляза въпроса и аз очаквах конкретен отговор, но после каза: "Ще имам нова работа и ще ви се обадя оттам лично на вас".

Кристина Кръстева коментира и вчерашния отчет на президента Росен Плевнелиев, като подчерта, че Попова си е позволила една директна критика към него относно контрола на службите по време на двата му мандата.

"Очевидно бяха разговаряли преди това двамата и бяха стигнали до заключението, че трябва да си тръгнат възможно най-сдобрени", добави Кръстева. 

Тя оцени положително вчерашната пресконференция на Плевнелиев, докато Береану не се съгласи:

"Президентът се хвалеше за всичко, като същевременно представяше нещата, че след него всичко е потоп. Включително и, че ще загубим председателството на ЕС, което е пълен абсурд". 

А на финал Кристина Кръстева добави, че Плевнелиев е достатъчно мотивиран и ще продължи да работи и след като си тръгне от "Дондуков" 2.

Вижте пълния разговор: