България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Истинските лидери са устойчиви във вярванията си

Това посочи авторът на книгата "Забравените истории на България. 7 урока за лидерство" - Ивайло Кунев

19.01.2017 | 11:40 Редактор: Мария Аладжова
Истинските лидери са устойчиви във вярванията си

Най-важното качество, което трябва да притежава един лидер, е устойчивост във вярванията си. В това е убеден Ивайло Кунев, корпоративен обучител и автор на аудио книгата "Забравените истории на България. 7 урока за лидерство".

"Лидерството е една от тези теми, за които винаги е съществувала нужда в обществото и ако някой може да помогне в тази посока, винаги е добре дошло", разказа Кунев в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Според мен лидерството се демонстрира, то не е нещо, което някой е направи", продължи той. В аудио книгата са разказани историите на личности, не толкова очевидни лидери, а по-малко познати, но със сигурност с поведение и действия, които са проявление на лидерска роля, посочи авторът.

"Всъщност ние като общество постоянно търсим месии, което е породено от външен локус на контрола - "ако аз имам проблем, трябва някой друг да ми го разреши". Аз донякъде се радвам, че в момента имаме не толкова силно персонално присъствие в българската политика, а повече идейно присъствие, защото това би накарало в един момент хората, които не виждат месията в живота, да направят нещо", обясни Кунев.

По отношение на ролята на новия президент и значението на Президентството като институция, Кунев коментира: "Мен ми се иска в тази институция да се вижда точно това - отношение и мнение по важните въпроси в България. Дори да има някаква форма на опозиция по отношение на нещата, които се случват в изпълнителната власт. Със сигурност харесвам и виждам смисъла на президентската институция, но още по-силно би било, ако в нея успяват да са опоненти на темите, които са в ежедневието.

Иначе любимият му урок от посочените в книгата е урок №7 - "Силата на проактивността". Пример за такава сила, по думите на автора, е българският революционер Гаврил Хлътев, познат най-вече като Георги Бенковски.

Вижте пълния разговор: