България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обратно броене: Какво ще е новото лице на "Дондуков" 2?

Съставянето на служебен кабинет ще бъде тест за Румен Радев коментираха Иво Инджов и Страхил Делийски

18.01.2017 | 09:18 Редактор: Мария Аладжова
Обратно броене: Какво ще е новото лице на

Съставянето на служебен кабинет от бъдещия президент Румен Радев ще се окаже своебразен тест за него. Около това мнение в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR се обединиха политолозите Иво Инджов и Страхил Делийски.

"Ще трябва да се съобрази с факта, че още в първите дни от неговото президенство ще му се наложи да прави някакви вътрешнополитически движения, маневри и да взима решения. В този смисъл много е важно как ще стартира г-н Радев. Той в рамките на две седмици може да дръпне нагоре в общественото мнение, в одобрението, но може да слезе и много надолу", коментира Делийски.

Той сподели тезата, че няма как Радев да мине без някакъв тип политическа зависимост, но отбеляза, че няма лошо българските президенти да имат определен тип взаимоотношения с политическите сили.

"Но ако той се фокусира самоцелно да се разграничава или да се приближава към БСП, ако това му е ключова мотивация на неговото поведение, той не би спечелил, защото струва ми се, че българското общество в този момент има нужда от президент, който по друг начин да дефинира дневния ред", добави Делийски.

По думите му фигурите в служебния кабинет на новия президент ще бъдат под много сериозно нагрети публични прожектори. Това според Делийски било добре, защото ще минимизира каквато и да е възможност служебните министри "да си повярват, за да направят нещо, което не е в техните правомощия".

А според Иво Инджов мандатът на Радев ще бъде натоварен с много очаквания - от една страна и заради ситуацията около проруската му позиция и назряващия конфликт между Русия и САЩ.

"През следващите два до три месеца президентът, неговата администрация, ще бъде основният властови център в страната и от това какви политики ще зададе в началото Румен Радев като президент, ще зависи много как той ще се развие като държавник, защото той тепърва ще трябва да развие тази роля и да се изгражда. В момента се настанява цяла американска бригада в страни от Източна Европа - танкове, хеликоптери с цел сдържане на Русия. На ротационен прицнип те ще дойдат и в България. Това ще бъде насочено конкретно срещу Русия", отбеляза Инджов. 

Вижте във видеото пълния разговор: