България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

При катастрофа на пешеходна пътека вина носи шофьорът

Калина Крумова и Красимир Георгиев коментираха промените в Закона за движението по пътищата пред Bulgaria ON AIR

16.01.2017 | 09:41 Редактор: Луиза Божинова
При катастрофа на пешеходна пътека вина носи шофьорът

Промяна в Закона за движението по пътищата гласи, че при катастрофа на пешеходна пътека, пешеходецът няма да носи вина. Според бившия депутат Калина Крумова и сега действащото законодателство не е толкова лошо, но то просто не се спазва.

"Липсва контрол и отчетност от камерите. През последните години дали са направени няколко акции за това да се глобят не само шофьори, които не спират на пешеходна пътека, но и на пешеходци", коментира тя в предаването "България сутрин".

Председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев смята, че ефектът от промяната ще е както досега - ще се увеличи броят на убитите и на ПТП-тата, както и коментарите как това да се предотврати.

"Така ще бъде, докато на този закон не се гледа като на нещо, от което зависят много човешки съдби. На него се гледа като на едно средство за популизъм", заяви Георгиев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По думите на председателя на Асоциацията за квалификация на автомобилистите, МВР и Министерство на транспорта правят закона и го променят така, както на тях им е удобно. Георгиев твърди, че тези две институции не трябва да участват при изработката на членовете, "защото те лобират и си прокарват собствения интерес."

Калина Крумова посочи, че двете неща, които са престъпни и са извън закона, са свързани с хората, които правят политиката за движение по пътищата, а именно - прехвърлянето на отговорност и имитирането на дейност.

"Като че ли комисиите в парламента са загубили своята тежест", заключи тя пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: