България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мохд Абуаси: Новите мерки срещу каналджиите няма да решат проблема

Сирийските граждани не са мнозинство в потока, афганистанците са водещи, каза Иван Шаренков пред Bulgaria ON AIR

12.01.2017 | 09:01 Редактор: Луиза Божинова
Мохд Абуаси: Новите мерки срещу каналджиите няма да решат проблема

До 15 години затвор и 20 000 лева глоба за каналджиите на мигранти предвиждат новите поправките в Наказателния кодекс. Според д-р Мохд Абуаси обаче, ако говорим за дребните трафиканти, това няма да реши проблема.

"Тези малки каналджии винаги могат да бъдат сменени", каза директорът на Центъра за близкоизточни изследвания в предаването "България сутрин". "Каналджийството е голяма организация. Големите групи движат целия този бизнес. Украинци, турци се занимават с това и голяма част от тях работят със службите", допълни Абуаси.

Иван Шаренков от Международна организация по миграция пък твърди, че в избора на санкцията трябва да се търси и отговор на обществените очаквания.

"Завишеният размер на санкцията представлява една генерална превенция по отношение на лицата, ангажирани в тази дейност. Следващия елемент е доколко тази санкция се налага", посочи той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По думите на Шаренков в зимния период намалява броят на влезлите, но рязко се увеличава броят на тези чужденци, които са склонни да се върнат доброволно към държавите си. "За последните два месеца и половина Международна организация по миграция е върнала доброволно около 300 лица - от Афганистан, Пакистан, Иран, Ирак. Има и от Мароко, Алжир и други", съобщи той.

Мохд Абуаси  прогнозира, че през 2017 година ще се намали потокът от сирийски бежанци, защото там започва да се вижда пътят към политическо решение на проблема.

Иван Шаренков посочи, че сирийските граждани не са мнозинство в потока, а афганистанците са водещи.

Д-р Мохд Абуаси настоя, че решаването на въпроса е свързан и с политиката. Той каза, че при нас бежанският поток идва от Турция и каза, че ако по някакъв начин се разберем от тяхната страна да пазят тези граници, това ще има по-голям ефект.  

"Ако имаме добри отношения с Русия, турският президент Реджеп Ердоган няма да пусне бежанци към България", заключи той пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: